"Mut ethän sä näytä masentuneelle"

 

"Ethän sä näytä masentuneelle" tai " Eihän sulla nyt masennusta voi olla" ovat liiankin tuttuja lausahduksia monille masentuneille.

Kuten moni muukaan sairaus, ei masennuskaan välttämättä näy ulospäin. Moni masennuksen kanssa elävä käy töissä, tapaa ystäviään ja harrastaa.

On myös mahdollista, että masentunut tsemppaa niin paljon, etteivät muut huomaisi mitään olevan vialla. Joskus tsemppaus on niin vahvaa, ettei masentunut itsekään huomaa masennuksen merkkejä se vuoksi. Tsemppauskulttuuri on juurtunut meihin syvälle. Masennus voi myös hiipiä elämään pikku hiljaa ja oireet voivat olla salakavalia

Liiallinen tsemppaus on uuvuttavaa ja voi myös haitata avun piiriin hakeutumista, kun masennusoireita yritetään piilotella ja vähätellä, myös itseltä ja itselle.

MASENNUS ON MONIKASVOISTA

Masennus ei ole ainoastaan sänkyyn jäämistä ja haluttomuutta tehdä yhtään mitään tai 24/7 melankoliaa.Osa masennusta sairastavista ei välttämättä kärsi surullisuudesta ollenkaanMasennus on monimuotoinen sairaus, joka voi oirehtia hyvin monella tavalla, oireiden kirjo voi olla hyvinkin laaja ja vaihteleva. Meillä on edelleen melko vääristyneitä kuvia masennuksesta yhteiskunnassamme, tästä syystä masennusta voi olla myös vaikea itse tunnistaa. 

Lisäksi on tärkeä muistaa, että:

    Masentuneen ihmisen eristäytyminen ja passivoituminen ovat kuitenkin             omiaan sekä ylläpitämään että syventämään depressiota. Tämän vuoksi             masennuksen itsehoidossa on tärkeää pyrkiä välttämään sosiaalinen                 eristäytyminen ja pitää kiinni erilaisista päivärutiineista, liikunnasta ja muista      harrastuksista.  (LÄHDE: Terveyskirjasto)

Masennuksella ei useinkaan ole selkeää alkua ja loppua, se ei parane kuin murtunut jalka, vaan elämä masennuksen kanssa voi olla vaiheittaista. 

Masennuksen luonne on siis moniulotteista ja yksilöllistä, myöskään päivät tai viikot eivät ole samanlaisia, eivät aina kuukaudetkaan. Toisena päivänä voi jaksamista olla enemmän ja heti seuraavana iskeä kaatouupumus. On myös tärkeää muistaa, että masennuksen lääketieteellinen määrittely on usein tarkempi kuin mitä ymmärrämme masennuksen käsitteenä arkikielessämme.

MASENNUKSEN OLEMASSA OLOA EI VOI MÄÄRITELLÄ ULKOISIIN SEIKKOIHIN PERUSTUEN

Jollekkin masentuneelle työssäkäyminen voi olla juuri se juttu, mikä pitää elämän syrjässä kiinni. Hetket ystävien kanssa niitä, kun jaksaa olla iloinen ja vitsailla. Meikkaaminen tai muu ulkoisesta olemuksesta huolehtiminen voi olla päivän pieni tärkeä luksushetki. Sosiaalinen media ja sen käyttö voi olla väylä ulkomaailmaan ja tapa pitää yhteyttä ihmisiin ja olla mukana mailman tapahtumissa, on myös hyvä muistaa, että somesta näemme vain murto-osan jonkun elämästä ja yleensä niitä parhaita hetkiä.

Työssäkäyminen, iloisuus, ulkonäöstä huolehtiminen tai muu vastaava seikka ei määrittele masennusta.  On tärkeää muistaa, että masennus tai mielenterveysongelmat eivät näytä miltään tietyltä ulospäin. Ilmeneminen on yksilöllistä, eikä esimerkiksi iloinen olemus oikeuta mielenterveysongelmien vähättelyyn tai oikeuteen hakea ja saada apua.

KUKA TAHANSA VOI MASENTUA

Ja myös se iloisin ja elämänmyönteisinkin kaverikin voi sairastua masennukseen. Ihminen on muutakin kuin diagnoosi tai sairaus. Vaikka ihmisellä olisi esimerkiksi tukiverkko, taloudellinen turva, ihmissuhteita, perhe, harrastuksia, opiskelupaikka tai työ, voi hän silti sairastua masennukseen.

"Se, miksi joku masentuu, on aina monen tekijän summa"

kuva: Pixabay



Kommentit

Suositut tekstit