Lohdutus

Lohdutuksen saaminen on ihanaa ja helpottavaa. Lohduttaminen on ensisijaisesti kuuntelemista ilman arvostelua ja tuomitsemista. Läsnäoloa, jossa kaikilla tunteilla on tilaa tulla näkyviksi ja kohdatuiksi.

 Joskus toisen ihmisen lohduttaminen ja tunnetilojen vastaanottaminen on vaikeaa, (etenkin jos tunteidenkirjo ei ole itselle tuttua ja suhtautuu omiin vaikeisiin tunteisiin kielteisesti). Lohduttaessa saa herätä itsellekin vaikeita tunteita. On ok, että lohduttaessa tuntee voimattomuutta ja avuttomuutta auttaa. Tärkeintä on silloin muistaa, että läsnäolo ja kuunteleminen riittää, sinun ei myöskään tarvitse ottaa toisen tunteita kannettavaksesi, eikä ratkaista toisen tilannetta.

  • Lohduttaminen on ensisijaisesti kuuntelemista ja läsnäoloa.
  • Lohduttaminen on avun tarjoamista, “olen tukenasi ja tavoitettavissa”
  • Lohduttaminen on toisen tunteiden ja tilanteen validointia
  • Lohduttaminen on myötäilyä, toisen ongelmiin ei tarvitse keksiä ratkaisua ja neuvoja, ellei neuvoa erikseen pyydetä, ja siltikin saa sanoa, etten osaa auttaa. Voit aina myös kysyä, miten voisit olla avuksi.
  • Myös halaus on lohdutusta, jos se on tilanteeseen sopivaa. “Saanko halata”
  • Lohduttaminen on vaikean tilanteen hyväksymistä

Elämässä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista, on ihan normaalia, että välilllä on paha olla. Jokainen ihminen tarvitsee joskus lohdutusta.

Kuunteleva ja läsnäoleva lohdutus lisää turvallisuuden tunnetta.



Kuva: Pixabay / Zipnon


Kommentit

Suositut tekstit