Mua vaan vähän väsyttää

Kun lepääminen ei virkistä väsynyttä oloa, voi kyseessä olla uupumus.

Uupumukseen ei tehoa tsemppaaminen ja itsensä puskeminen ylös ja ulos. Uupumus on kehon ja tai mielen kuormitustila. Tila, jossa kuormituksen määrä on mennyt yli. Uupumus on hälytysmerkki, joka on aina syytä ottaa vakavasti. Uupumus on eri asia kuin väsymys. 

Uupumus voi näkyä niin fyysisinä, kuin psyykkisinä oireina. Mikäli väsynyt ja haluton olotila on jatkunut pitkään kannattaa aina kääntyä ammattilaisen puoleen. Uupumus on oiva syy varata aika esimerkiksi lääkärille. Uupumus voi olla myös työperäistä tai esimerkiksi masennuksen tai jonkun muun sairauden oire.

Ajan, tilan ja armollisuuden, sekä myötätunnon lisääminen edistävät uupumuksesta palautumista. Keskittyminen omaan hyvinvointiin ja hyvinvoinnin priorisointi on keskeisessä asemassa. Toipuminen edellyttää usein muutoksia omissa toimintatavoissa tai työssä.

Uupumuksen kanssa ei tarvitse jäädä yksin, uupumukseen on mahdollista saada apua. Uupumus ei ole merkki huonosta tai epäonnistuneesta ihmisestä. Uupuminen on inhimillistä.

✨Uupumuksesta palautuminen vaatii aikaa, pidempikestoista lepäämistä ja helpotusta arkeen kuin väsymys
✨Liikunta on tärkeä osa hyvinvointia, mutta uupuneen kannattaa rajummasta liikunnasta pitää taukoa ja keskittyä palauttavaan liikuntaan, kuten kävelyyn luonnossa tai muuhun lempeään matalasykkeiseen iloa tuottavaan liikkumiseen
✨ Uupumus on merkki levon ja rasituksen epätasapainosta, myös mielekäs tekeminen voi kuormittaa kehoa ja /tai mieltä, lepäätkö arjessa tarpeeksi
✨Uupumus voi johtua henkisestä tai fyysisestä kuormituksesta, tai näiden yhteisestä kuormituksesta
✨ Pitkittynyt stressi johtaa usein uupumukseen. Stressiä syntyy, kun paineet työssä tai yksityiselämässä käyvät liian suuriksi. Vaatimustaso on usein stressaantuneella korkea.
✨Uupunut saattaa puskea eteenpäin ja ajatella, että kun tämän projekti tai viikko on ohi, niin sitten helpottaa (usein ei kuitenkaan helpota vaan perään alkaa jotain uutta). Uupumus kerääntyy kumulatiivisesti, kehon merkkejä olisi hyvä opetella kuuntelemaan heti ja madaltaa vaatimustasoa



Kuva: Pixabay / Stux


Kommentit

Suositut tekstit